De ce pentru copii este recomandat inotul fata de alte sporturi? – Dr. Laura Ioana Purcaru

Continuam seria interviurilor cu Dr. Purcaru Laura Ioana – Medic rezident pediatru – Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii M.S. Curie, care ne spune de ce pentru copii este recomandat inotul fata de alte sporturi.

Dr. Laura Ioana Purcaru: In primul rand inotul poate fi practicat de la o varsta foarte frageda, de la 3 luni, cand copilul nu vorbeste, nu merge, nu are echilibru. Singurul lucru pe care il face la acea varsta este cat de cat sa-si tina capul si sa nu-i cada capul in apa: practic e singurul sport pe care-l putem face de la aceasta varsta.

Dr. Laura Ioana Purcaru: De asemenea, inotul nu actioneaza asupra articulatiilor: copiii au articulatiile fragile, ligamentele lor sunt inca in formare, la fel si articulatiile, si, atunci, orice sport, cum ar fi spre exemplu alergarea, baschetul, gimnastica, sunt sporturi care pun presiune la nivelul articulatiilor si care, in timp, pot provoca dureri articulare, iar apoi, in viata de adult, pot ramane cu diferite sechele. Inotul nu va produce acest lucru pentru ca, practic, articulatia se dezvolta in mod natural, fara a avea forte exercitate din exterior.

Dr. Laura Ioana Purcaru: De asemenea, inotul creste flexibilitatea si coordonarea acestor copii si, de asemenea, un lucru foarte important, este faptul ca este singurul sport care stimuleaza dezvoltarea in mod simetric a intregului organism, practic a tuturor grupelor musculare, lucru care nu se intampla la alte sporturi: cred ca ati observat ca, de exemplu, un tenismen va avea tot timpul mana, cu care loveste, mult mai mare decat mana stanga. La fel, de exemplu, la fotbalisti, partea inferioara a corpului va fi  mai dezvoltata decat cea superioara – la inot nu se intampla acest lucru pentru ca organismul lucreaza ca un tot unitar.

Dr. Laura Ioana Purcaru: Un alt avantaj al practicarii inotului este faptul ca este sportul cu cel mai risc de accidentari, iar acest lucru ne intereseaza in special la copiii care au contraindicatii pentru a practica sporturi de contact, cum sunt, de exemplu, copiii cu boala rinichiului polichistic: acesti copii nu au voie sa se loveasca in zona rinichiului si astfel, de multe ori, medicii recomanda intreruperea oricarui tip de sport, insa, in cazul inotului, nu avem de ce sa-l intrerupem, pentru ca nu avem parte deloc de contact. La fel si la copiii cu hemofilie, care este o boala in care nu au voie sa se loveasca pentru ca sangereaza: inotul poate fi practicat fara niciun fel de problema.

Dr. Laura Ioana Purcaru: Si, de asemenea, acest sport poate fi practicat si iarna si vara. Spre deosebire de alergat, de exemplu, sau de mersul pe bicicleta, care este, din pacate, meteodependent.

O campanie de informare initiata si derulata de #AquaSport

#BeneficiileInotului #SanatatePrinSport