Iarna? Hai cu cel mic la inot!

Nu stiu sa explic exact cauza, dar majoritatea parintilor prefera sa isi duca copiii la inot doar in perioadele calde ale anului, cu incepere din primavara si pana in lunile septembrie, maxim octombrie. Probabil aceasta tendinta de a evita inotul pe perioada iernii face parte din acelasi folclor cu “sa ferim copiii de curent” sau ” sa ii infofolim iarna pana nu se mai pot misca” sau “sa le punem fularul la gura si la nas ca racesc” si cu siguranta este din categoria “nu il scoatem afara dupa baie”. Uite de asta ii iubesc eu pe olandezi. Ma uitam acolo la aspectul sanatos al copiilor lor, care se plimba iarna cu capul descoperit si se joaca in zapada cu mainile goale. Si culmea ironiei, se pare ca tot ei sunt in coada consumatorilor de antibiotice in Europa. M-ar interesa si pe ce loc se afla Romania. Voi ce parere aveti?

Nu vreau aici sa desfiintez niste tendinte si curente in puericultura ci sa scot in evidenta un fapt foarte normal. Copiii pot inota bine mersi si in perioada rece a anului. Desigur nu va recomand strandul din Crangasi ci multitudinea de piscine acoperite din cluburile din Bucuresti. La un simplu search pe Google veti gasi cateva zeci de locuri unde se poate inota in Bucuresti si iarna.
Un cuvant important de spus il va avea si pediatrul, care iti va recomanda acest sport de “vara” si iarna, efectuat bineinteles in anumite conditii de mediu si de sanatate a copilului, favorabile, cu multe beneficii:
– temperatura apei in piscina trebuie sa fie adecvata copiilor, respectiv 28-30 grade in apa si 30-32 in incaperea unde este piscina (copilul pana nu este perfect uscat si imbracat, nu are voie sa treaca prin holuri reci, vestiare neincalzite). Desigur, vestiarul trebuie sa fie dotat cu un uscator de par.
– practicat pe termen lung, saptamanal, inotul dezvolta sistemul cardiovascular, dezvolta capacitatea pulmonara (este recomandat si copiilor care au astm) si intareste sistemul imunitar mai bine decat orice alt imunostimulator.
– un alt avantaj este dat de faptul ca in sezonul rece piscinele sunt mai goale, grupele de copii la cursul de inot au mai putini membri (deci atentia antrenorului va fi maxima) si nu in ultimul rand vei beneficia de promotii si diverse oferte la care poti doar sa visezi pe perioada verii.
– inotul pentru copii, cu instructori specializati si accesorii speciale (baghete, saltele plutitoare, colaci speciali si alte obiecte colorate si haioase care tin copilul deasupra apei pana invata), este interpretat si ca o forma de joaca de catre pitici, modelandu-le musculatura fara riscul accidentelor la care sunt supusi uneori “pe uscat”.
– copilul consuma multa energie, pe care altfel ar consuma-o acasa “pe nervii tai” sau la un loc de joaca aglomerat si plin de germeni, daca conditiile afara sunt neprielnice. Se va distra de minune impreuna cu alti copilasi, isi va face prieteni, va invata sa lucreze in echipa la activitati de genul “acqua games” si poate cine stie, cu multa pasiune poate deveni chiar un viitor campion.