Profil de antrenor Aqua Sport – Alexandru Mirica

Un om de cuvant si serios in tot ceea ce face, Alexandru face parte din echipa Aqua Sport de 3 ani. El a devenit antrenor de inot la varsta de 19 ani si este dedicat in aceasta meserie.

Aqua Sport: Buna, Alex! Fa-ne o mica prezentare despre tine, te rog.

Alex Mirica: Buna, ma numesc Alexandru-Stefan Mirica, sunt antrenor de inot de 3 ani la Clubul Aqua Sport si specialist in educatie fizica si sport.

Aqua Sport: Cati ani ai?

Alex Mirica: Am 22 de ani.

Aqua Sport: Deci la 19 ani ai inceput sa muncesti. Cum ai ajuns sa incepi cariera profesionala la aceasta varsta?

Alex Mirica: Sunt fost sportiv de performanta, am facut polo pe apa timp de 9 ani. M-am apucat foarte tarziu, la varsta de 10 ani. Initial m-am dus din intamplare, era vara, voiam sa ma balacesc si am facut cursuri de inot. Am invatat sa inot in jumatate de an, apoi antrenorul m-a selectat in grupa de polo de performanta. M-am indragostit de sport si am continuat cu el o perioada lunga. Prima medalie importanta pentru mine am castigat-o la 13 ani, iar in anii 2013 si 2015 am fost vicecampion national.

Aqua Sport: Cum de te-a atras polo pe apa si cum poti sa incurajezi un copil care a luat contact cu un sport la o varsta mai mare din experienta ta?

Alex Mirica: Mama a vrut sa imi caute o activitate si le-a incercat pe toate cred. M-a dus la fotbal, la baschet, la handbal si s-a dat batuta. Apoi singur am mers la ea si i-am zis ca este vara si vreau sa ma balacesc si sa invat sa inot. Dupa ceva timp am vrut sa renunt pentru ca era apa rece, pe vremea aia nu era cum e acum la Aqua Sport cand sunt 30 de grade in bazin chiar si iarna.

Antrenorul, cand a auzit ca nu mai vreau, s-a gandit sa “imi puna mingea in mana”, iar de acolo a inceput toata povestea.

In legatura cu sfatul, sa vina de placere la sport, nu de gura parintilor sau a altcuiva. Cand am inceput sa merg la bazin eram putin demoralizat, ceilalti copii fiind vechi in domeniu si mai priceputi, dar mi-am dorit foarte tare sa practic polo pe apa odata ce am intrat in grupa de performanta. Mi-am propus sa dau tot ce am mai bun si sa ajung la lotul national.

Aqua Sport: Ce studii ai?

Alex Mirica: Am terminat Facultatea de Educatie Fizica si Sport la Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti, iar acum sunt student in continuare la master pe ramura de Managament si Marketing Sportiv.

Aqua Sport: Cum faci fata programului de scoala si programului de la bazin?

Alex Mirica: De dimineata pana in jurul orei 15 sunt la bazin, dupa care trebuie sa fug acasa si sa intru la cursurile online.

Aqua Sport: Cum te descurci cu viata ta profesionala si cea personala, cum reusesti sa le imbini?

Alex Mirica: In momentul in care mi-am propus sa devin antrenor de inot, mi-am asumat ca este posibil sa fie nevoie sa stau mai mult la bazin si sa am mai putin timp pentru mine, mai ales acum fiind la master. Fiind perioada aceasta mai delicata cu virusul nu prea am pe unde sa ies, in timpul liber pe care il prind stau acasa sau imi fac proiecte pentru facultate.

Aqua Sport: Reusesti sa gasesti un echilibru?

Alex Mirica: Sunt multumit cu balanta dintre viata profesionala si cea personala, nu ma simt presat sau suparat ca nu am prea mult timp liber. Mi-am asumat si este ceea ce imi doresc.

Aqua Sport: Prietena ta se supara pe acest program pe care il ai?

Alex Mirica: Nu, ma intelege si ma incurajeaza.

Aqua Sport: Iti las “ultimul cuvant”, spune-ne in incheiere ceva ce consideri tu ca este important sau te defineste.

Alex Mirica: Eu incerc sa fiu un om de cuvant cu sportivii mei. Cateodata fac lucruri noi cu ei si sunt situatii in care nu reusesc sa tina antrenamentul asa cum mi-am dorit, dar imi pastrez planul pana la sfarsitul orei pentru ca asa ei simt ca eu sunt serios si nu dau inapoi de la ceea ce le spun.

Aqua Sport: Foarte important ceea ce ai spus! Multumesc pentru interviul acordat!

Alex Mirica: Multumesc si eu!