Profil de antrenor Aqua Sport – Armand Grecu 

Pasionat de acest sport, Armand a decis in anul 2015 sa se alature echipei Aqua Sport si sa impartaseasca din experienta sa micilor inotatori. El isi doreste sa ajunga pe cele mai inalte trepte ale podiumului alaturi de sportivii pe care ii antreneaza.

Aqua Sport: Buna, Armand!

Armand Grecu: Buna!

Aqua Sport: Spune-ne cateva cuvinte despre tine, te rog.

Armand Grecu: Numele meu este Grecu Armand, am 27 de ani si am practicat inotul timp de 7 ani. 

Aqua Sport: Cand te-ai orientat spre cariera de antrenor si de ce ai ales aceasta cariera? 

Armand Grecu: In anul 2013 am debutat ca antrenor de inot la Aqua Sport, fiind pasionat de acest sport. Totul a inceput ca un hobby, iar pe parcurs, mai exact in anul 2015 m-am hotarat sa formez grupa de performanta si sa ii pregatesc pe cei mici pentru competitii.

Aqua Sport: Cati ani au in prezent copiii pe care i-ai format in anul 2015?

Armand Grecu: Am inceput sa lucrez cu ei cand aveau 6 ani, in prezent avand 12 ani. 

Aqua Sport: Deci sunt sportivi pe care i-ai format de mici si pe care inca ii antrenezi.

Armand Grecu: Da, pe unii ii antrenez de la inceput, dar exista si sportivi care au fost preluati de catre alti colegi si au evoluat foarte frumos si totodata sunt copii pe care i-am preluat eu  de la alti colegi pentru a lucra alaturi de mine. Ma bucur foarte mult ca putem sa oferim sportivilor cea mai buna  grupa pentru ei si ma incanta ca accentul  este intoteauna pus pe binele copilului.

Aqua Sport: Care este programul tau zilnic? La ce ora incepi primul antrenament?

Armand Grecu: Primul antrenament incepe la ora 7:00 sau 7:30 dimineata, in functie de zi. A fost o provocare pentru mine aceasta ora, insa este foarte avantajoasa, conditiile fiind mai bune pentru sportivi. 

Aqua Sport:  Cati copii ai in total la performanta?

Armand Grecu: 40 de copii.

Aqua Sport: Si banuiesc ca sunt impartiti in mai multe grupe, fiind atat de multi copii.

Armand Grecu: Exact.

Aqua Sport: Spune-mi, te rog, cum vezi rolul tau in viata acestor copii?

Armand Grecu: Ca antrenor, esti un exemplu pentru copiii tai, un mentor, astfel trebuie sa fii autoritar, dar si prieten. Acest rol de mentor nu este doar pe parte sportiva, ci ii pregateste si pentru viitor, pentru viata.

Este o provocare zilnica, sportivii avand varste diferite si fiind necesar sa ii motivez in permanenta pentru a veni la antrenamente cu drag. De neuitat este chimia care trebuie sa fie prezenta intre antrenor si sportiv si cu siguranta comportamentul este in raport cu fiecare copil in parte. 

Aqua Sport: Tu ca si antrenor ai devenit ca un al doilea parinte pentru copiii pe care ii pregatesti. Ce relatie trebuie sa ai cu parintii sportivilor, cum reusesti sa te coordonezi cu acestia?

Armand Grecu: Am o relatie apropiata cu parintii sportivilor pe care ii antrenez.

Aqua Sport: Spuneai ca primul antrenament are loc la ora 7:00 dimineata, ceea ce inseamna ca si familia sportivului trebuie sa faca fata acestei ore. Cum fac ei fata acestei situatii?

Armand Grecu: Consider ca cel mai important aspect il reprezinta comunicarea deschisa cu parintii, mai ales atunci cand apar diverse probleme, astfel incat sa le putem rezolva impreuna cat mai rapid si intr-un mod benefic pentru sportiv. Sunt aspecte pe care eu, ca antrenor, nu le pot controla (ex: ora de culcare a copilului) si doar cu ajutorul parintelui putem gasi cea mai buna solutie.  

Aqua Sport: In urma situatiei delicate cu acest virus, cum va descurcati cu regulile de distantare si igiena?

Armand Grecu: Cu siguranta traim vremuri cu care nu suntem familiarizati si a trebuit sa ne adaptam foarte repede la aceste schimbari. Am reluat activitatea de ceva timp, 6 luni chiar, iar acum ne-am obisnuit si ne descurcam foarte bine la acest capitol.

Aqua Sport: Ce obiective ai in aceasta meserie? Ce asteptari ai de la copiii cu care lucrezi?

Armand Grecu: Cel mai important pentru mine este sa am o dezvoltare continua si vis a vis de copii imi doresc sa ajunga pe cele mai inalte trepte ale podiumului national, dar si international. Imi doresc sa devina cei mai buni, atat ca sportivi, dar si ca oameni.

Aqua Sport: Cum te intelegi cu ceilalti colegi din clubul Aqua Sport?

Armand Grecu: Avem o relatie bazata pe fairplay, ajutor reciproc si comunicare. Ma bucur ca suntem un colectiv tanar si formam o echipa unita, omogena. Acest club m-a ajutat sa ma dezvolt profesional si imi doresc sa avem cele mai bune rezultate pe viitor.

Aqua Sport: Multumesc pentru interviul acordat!

Armand Grecu: Multumesc si eu!