Antrenamentele si raceala

Cand sportivii dau semne de raceala ar trebui sa mearga la antrenament? Aceasta este o intrebare dificila atat pentru antrenori cat si pentru parinti si sportivi.

De multe ori, sportivii foarte ambitiosi, parintii si antrenorii trateaza o raceala ca pe un simplu inconvenient si continua cu antrenamentele la aceeasi intensitate a efortului.

In primul rand trebuie indentificat tipul de raceala. Daca este una banala, atunci abordarea de mai sus nu este una tocmai gresita, insa daca este una mai serioasa, cu simptome mai ample, atunci abordarea trebuie reanalizata. De multe ori, o raceala se poate agrava foarte tare daca se practica efort pe perioada acesteia. De cele mai multe ori trebuie sa ne asiguram ca raceala si sportul nu interactioneaza intr-un sens negativ. Exista sportivi care se simt mai bine atunci cand fac miscare desi sunt raciti, intrucat organismul este stimulat sa elimine mucozitatile nazale ceea ce poate insemna o respiratie mai buna. Insa nu la toti este la fel.

Ca regula simpla de aplicat, daca simptomele sunt localizate la nivelul superior gatului (nas infundat sau care curge, durere de gat, etc.) atunci se poate practica sport fara probleme. Daca simptomele sunt situate predominant sub nivelul gatului sau sunt generale (febra, dureri musculare, pierderea apetitului, tuse productiva, etc.), atunci sportul nu este recomandat pana nu trec simptomele.

In ceea ce priveste sportivii inotatori, multi parinti si antrenori se intreaba daca este util sa faca antrenament pe uscat pentru a evita intrarea in apa pe parcursul racelii. Trebuie specificat ca intratul in apa nu are regim special fata de ceea ce am descris mai sus. Daca sportivul nu are simptome generale atunci poate lucra pe uscat cum la fel de bine poate intra si in apa, iar daca are simptome serioase, atunci efortul este interzis in totalitate. Trebuie spus ca de cele mai multe ori revenirea in bazin trebuie sa se faca cat mai rapid dupa ce au trecut simptomele precum febra, dureri musculare, stare de oboseala generalizata, etc.) si nu trebuie asteptat pana cand trec si cele usoare precum nasul infundat sau tusea seaca. De cele mai multe ori respiratul de aer cu umiditate foarte mare de la bazin ajuta la trecerea mai rapida a simptomelor.

Parintii trebuie sa tina cont de cele de mai sus iar in caz de o raceala severa sau de gripa copilul trebuie tinut acasa pana se reface atat pentru a limita transmiterea bolii la ceilalti sportivi cat si pentru a-l ajuta sa isi revina mai repede. Un progres mai rapid sau participarea la o competitie nu este niciodata mai importanta decat sanatatea si nevoie organismului de a-si reveni mai repede.

 

Autor: Antrenor drd. Mircea Purcaru