Formarea responsabilitatii

Copiii din ziua de azi au programul din ce in ce mai incarcat. Scoala, engleza, germana, matematica, romana, desen, pian si in multe cazuri si sport de performanta. Parca niciodata copiii nu au avut atatea lucruri de rezolvat ca in ziua de azi. Si toate acestea pentru a avea o sansa mai buna sa devina un adult „de succes”. Dar oare toate aceste lucruri ii fac mai responsabili?


In fiecare zi cand merg sa antrenez copii vad parinti cum cara ghiozdanul de antrenament. De asemenea, aud adesea parinti care se plang ca stau pana la 12 noaptea sa faca teme cu copiii pentru scoala deoarece acestia nu reusesc sa se organizeze cum trebuie.

Responsabilitatea, la fel ca si succesul, este un lucru care nu apare brusc. Ea se construieste pas cu pas, cu multa rabdare, in fiecare zi, in fiecare ora. Adesea parintii se plang ca, din cauza programului incarcat al copiilor (nu ca parintii ar avea un program mai lejer), sunt nevoiti sa ii ajute la teme, sa ii ajute sa isi faca ghiozdanul, sa le stranga masa dupa ce mananca, sa le faca patul dimineata, etc.

Astfel, insa, copiii de azi, adultii de maine, simt ca este mereu cineva in urma lor care sa le faca treaba neplacuta si atunci cand vor fi nevoiti sa plece de acasa, vor iesi din bula protectoare a parintilor si vor fi nevoiti sa dea piept cu realitatea: trebuie sa se descurce singuri. Adesea, atunci cand il ajutam pe copil sa duca la bun sfarsit o sarcina pe care o poate face singur, nu facem altceva decat sa ii luam sansa de a deveni un adult responsabil si independent.

Ce solutii exista totusi? Iata cateva sugestii pentru a creste nivelul de responsabilitate a copilului dumneavoastra:
1. Sa il lasati sa isi faca singur patul. Nu poti ajunge campion olimpic sau un bun profesionist daca nu iti poti face singur patul. Si, facand asta in fiecare dimineata, ai deja un prim pas facut pe drumul responsabilitatii inca din primul minut al diminetii.
2. Dati-i ocazia sa va ajute ori de cate ori se iveste o oportunitate. Ca este vorba de cumparaturi, de curatat cartofii, de spalat vasele, este mult mai util sa il rugati sa va ajute decat sa il lasati sa stea pe telefon pentru ca este obosit dupa o zi grea. Nu uitati ca si dumneavoastra sunteti la fel.
3. Lasati copiii sa faca singuri tot ceea ce sunt in stare. Nu este recomandat sa le faceti temele. Acestea sunt pentru copii, nu pentru parinti. Ajutati-i doar atunci cand va cer ajutorul si nu le rezolvati in locul lor, doar ajutati-i sa gaseasca singuri o cale de rezolvare. Este mai bine sa ia o nota mica la scoala si sa devina mai responsabil decat sa obtina un 10 dar cu ajutorul parintilor.
4. Ajutati-i sa isi asume responsabilitatea pentru interactiunile lor cu alte persoane. Atunci cand se cearta cu cineva de varsta lor nu este recomandat sa interveniti in conflictul lor. Este bine sa il lasati sa s-il rezolve singuri (cu conditia sa nu degenereze, desigur).
5. In loc de informatii clare si precise, este mai util sa le cereti sa isi puna mintea la contributie. In loc sa le spuneti sa isi puna slipul pentru antrenament, ar fi mai util sa le sugerati sa se gandeasca la ce are nevoie maine la antrenament si sa isi faca singur ghiozdanul.
6. Lasati-i sa plateasca singuri pentru tot ceea ce pierd sau strica. Daca un copil isi pierde telefonul si ii cumparati imediat altul, fara a fi nevoit sa munceasca pentru el, nu va putea deveni responsabil pentru viitor si nu va fi mai atent data viitoare.
7. Sa le dati mereu responsabilitati din ce in ce mai mari pe masura ce cresc in varsta.

Autor: Antrenor Drd. Mircea Purcaru