Profil de campion – Maria Preotu
Daca ar fi sa dam un sinonim pentru cuvantul munca, Maria Preotu ar fi cuvantul cel mai potrivit. Se antreneaza cu drd. Mircea Purcaru, este extrem de serioasa la antrenament si de multe ori te uimeste prin maturitatea de care da dovada. De asemenea, toti colegii stiu ca este o prietena de nadejde. Este campioana nationala in proba de 200m liber si detine nu mai putin de 43 de recorduri ale clubului Aqua Sport. Sa o cunoastem mai bine in randurile de mai jos.
R: Buna Maria. Cand te-ai apucat de inot?
P.M: La 5 ani, pentru a invata sa inot si pentru ca trebuia sa slabesc pentru ca eram grasa.
R: Cand ti-ai dat seama ca esti buna si vrei sa faci performanta?
P.M: La 7 ani. La inceput nu imi placea sa stau in apa dar apoi a inceput sa imi placa sa inot.
R: Ce iti place tie la inot?
P.M: Faptul ca e un sport ce necesita foarte mult creier in sensul in care trebuie sa te concentrezi, sa iti gasesti tacticile pentru probe si pentru ca trebuie sa te focusezi pe ceva pentru a reusi.
R: Stiu ca tu faci antrenamente de la ora 05:30 in fiecare dimineata. Cum te descurci cu trezitul la ora 04:45?
P.M: La inceput imi era foarte greu, dar apoi m-am obisnuit si mi-am dat seama ca e mai bine. Acum practic a ajuns sa fie o rutina.
R: Care este rezultatul care ti-a produs cea mai mare bucurie pana acum?
P.M: Medalia nationala din 2018 (titlul national in proba de 200m liber). Eram foarte foarte fericita si mandra si de toti oamenii care m-au ajutat si ca munca mea nu a fost degeaba.
R: Care este visul tau in ceea ce priveste inotul?
P.M: Sa ajung la olimpiada in 2024 si sa iau o medalie olimpica.
R: Care crezi ca e secretul celor care ajung la olimpiada.
P.M: Munca la antrenamente. Trebuie sa profiti de fiecare antrenament ca si cum ar fi ultimul din viata ta si in afara de asta in viata de zi cu zi trebuie sa ai o viata foarte organizata, sa stii cand trebuie sa te odihnesti si pe ce si cand trebuie sa mananci si sa inveti, sa stii sa gestionezi prieteniile astfel incat sa nu te obosesti cu lucruri care nu te ajuta.
R: Cu cine te impaci mai bine? Cu colegii de la bazin sau cu cei de la scoala?
P.M: Cu cei de la bazin. Acestia au un orar asemanator cu mine si au aceleasi preocupari. Cei de la scoala nu te inteleg mereu ca faci sport si ca nu poti face aceleasi lucruri ca si ei.
R: Inotul crezi ca te poate ajuta sa devii un om mai bun pentru societate?
P.M: Te ajuta sa fii mai bun si pentru societate. II ajuti sa se mandreasca cu ceva daca ajungi un mare sportiv. Iar pentru tine e foarte bine ca te dezvolta in sensul in care te tine departe de toate lucrurile daunatoare precum jucatul pe telefon si sa iti ordonezi prioritatile.
R: Ce medie ai avut la scoala anul trecut?
P.M: 9,80. Chiar daca vreau sa fac inot pe viitor, este importanta scoala ca sa pot discuta pe diverse teme cu diversi oameni pe viitor.
R: Stiu ca ai fost bolnava si ai ratat toata pregatirea semestrul trecut. Cum a fost aceasta perioada pentru tine?
P.M: A fost foarte greu. Stiam ca lumea nu sta pe loc cat esti bolnav. Era foarte foarte foarte rau sa stiu ca nu pot sa ma pregatesc pentru visul meu.
R: Cum a fost reacomodarea cu antrenamentele?
P.M: La inceput a fost greu ca nu aveam voie sa fac antrenamente cu restul, apoi mi-a fost greu ca mi se facea rau la antrenamente, dar apoi am inceput sa revin treptat la forma de dinainte.
R: Ce iti place sa faci in timpul liber?
P.M: Sa citesc, sa pictez si sa ascult muzica.
R: Care e ultima carte citita?
P.M: Harry Potter si piatra filozofala in limba engleza. Cel mai mult imi plac cartile cu intamplari adevarate si putin mai triste pentru ca invat mai multe despre oameni si cele fantasy.
R: Ce recomandari i-ai face unui copil care se apuca acum de inot?
P.M: Indiferent de obstacolele care iti vin in viata sa nu se dea batut si sa creada mult in el. Toti marii sportivi au inceput de jos. Si sa munceasca mult la antrenamente.
Felicitari Mariei si antrenorului sau, drd. Mircea Purcaru, pentru rezultatele de pana acum! Le dorim mult succes in continuare!