Sportul si imunitatea

In fiecare iarna avem clasica epidemie de gripa. Anul acesta avem si un alt bonus: coronavirusul. Incercam sa evitam colectivitatile, sa ne punem masti, sa luam vitamine si ne umplem usor usor de panica: daca o sa facem noi gripa? Daca va face copilul nostru aceasta boala si va ramane cu sechele? Ce e si mai rau este ca mass-media nu ajuta cu foarte multe lucruri utile, ci mai mult cu raspandirea fricii. Ajungem sa ne fie frica sa ne mai intalnim cu prieteni sau cu rude de frica bolilor. Avem insa o metoda de intarire a sistemului imunitar, metoda naturala si foarte eficienta, dovedita stiintific: sportul.

Sunt antrenor intr-un bazin de inot de aproximativ 10 ani. In fiecare iarna, fara exceptie, numarul de copii si de adulti care vin sa faca miscare scade dramatic. Asta, in conditiile in care apa este calda si frigul de afara nu te influenteaza practic cu nimic. De asemenea, tot in aceeasi perioada organismul are nevoie de o imunitate intarita pentru a putea face fata afectiunilor virale care apar mai frecvent iarna. Daca mergem insa prin parc, putem observa ca procentul celor care fac miscare iarna scade si mai dramatic. Exista insa multe dovezi care ne arata ca avem cum sa ne aparam de infectii si ca miscarea face mult bine imunitatii.

Intr-un studiu publicat in anul 2019 s-a demonstrat ca exericitul fizic moderat-viguros, cu o durata de pana la 60 minute imbunatateste functionarea sistemului imun care duce la o scadere a imbolnavirilor in sezonul rece. De asemenea exercitiile moderate pe termen lung duc la o scadere a riscului de imbolnaviri. Intr-un alt studiu publicat intr-o revista medicala celebra s-a facut un studiu pe femei care au mers timp de jumatate de ora in continuu timp de 1 an, iar la final s-a facut o comparatie cu femei sedentare si s-a ajuns la concluzia ca persoanele active au avut, in medie, un numar de raceli la jumatate fata de persoanele non-active. Atunci cand s-a studiat fenomenul mai in profunzime s-a ajuns la concluzia ca sportul stimuleaza celulele albe din sange (leucocite) care lupta impotriva infectiilor. Intr-un alt studiu s-a demonstrat ca persoanele de 65 de ani care fac miscare, au un numar de celule imune comparativ cu persoane din categoria de varsta 30-40.

Cum actioneza sportul asupra imunitatii:

  • Exercitiile ajuta pe termen scurt sistemul imun sa isi imbunatateasca activitatea de aparare.
  • Studiile arata o relatie invers proportionala intre exercitiile moderate si numarul de imbolnaviri
  • Miscarea are un efect antiinflamator mediat prin multiple cai
  • Exercitiile efectuate in mod regulat intarzie modificarile aparute odata cu varsta in functionarea sistemului imun

Toate aceste dovezi sunt clare si nu pot fi contrazise. Desi suntem in plin sezon gripal si sub amentitarea coronavirusului, cea mai buna tactica este sa ne intarim sistemul imunitar cat mai mult cu putinta. Cum putem face asta? Prin cat mai multa miscare. Astfel, atunci cand corpul nostru va intra in contact cu diversi agenti patogeni se va putea apara singur si daca ne vom imbolnavi vom face forme mult mai usoare de boala.

Autor: Antrenor drd. Mircea Purcaru