S-a scris istorie la Izvorani, la « Cupa “ANDREI NICOLESCU”»: spectacol unic în istoria natației românești și doborârea unui record național vechi de 44 de ani

În zilele de 14 și 15 Octombrie 2017, la bazinul din cadrul Complexului Olimpic Izvorani, s-a desfășurat prima ediție a competiției internaționale de natație « Cupa “ANDREI NICOLESCU” ». Dedicat sportivilor de performanță cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani, concursul este organizat anual de către Asociația Club Sportiv Aqua Sport Citius București, club afiliat la Federația Română de Natație și Pentatlon Modern, în memoria fondatorului Aqua Sport – Andrei Nicolescu.

Competiția s-a desfășurat la standarde internaționale, inclusiv din punct de vedere al Regulamentului competițional FINA – Federația Internațională de Înot, astfel încât, dintre cei 390 de concurenți înscriși, în finale s-au calificat cei mai buni 200 de sportivi.

Evenimentul a debutat cu parada cluburilor și intonarea imnului national, urmate de un moment artistic de înot sincron pregătit de colegii de la Bucharest Sport Club și primit cu entuziasm de toți cei prezenți.

Fiind un concurs dedicat copiilor și pentru că este important ca efortul fiecăruia să fie recompensat, nu doar al celor care câștigă, organizatorii s-au asigurat că fiecare dintre cei 390 de concurenți a primit premii de participare, prin sprijinul acordat de către sponsorii competiției.

Finaliștii au beneficiat, în plus, de un spectacol unic în istoria natației din România, în care au fost, pe rând, în centrul atenției, fiecare dintre ei având parte de o intrare la start cu efecte speciale create de o mașină de fum, apoi a fost prezentat publicului prezent prin transmiterea live pe un ecran profesional de mari dimensiuni, grație echipei de filmare și carului video puse la dispoziție de Aliat Media.

Finalele s-au desfășurat într-o atmosferă spectaculoasă, creată prin reducerea luminilor din locatie, concomitent cu aprinderea spoturilor din apă, care au luminat piscina într-un mod unic, în timp ce concurenții au fost însoțiți, în timpul curselor, de lumini profesionale, totul fiind transmis, de asemenea, live pe ecranul profesional. Prezentatorul competiției a comentat în timp real fiecare cursă, evidențiind numele concurenților și clubul din care acesta face parte, astfel încât micii eroi să fie cunoscuți de către cei prezenți în tribune.

Momentele de maximă importanță, dar și cele de relaxare, au fost însoțite de muzică și lumini, prin suportul oferit de Gabi Georgescu, care a organizat și coordonat toate echipele tehnice de la această competiție, astfel încât fiecare detaliu a fost executat perfect.

Sportivii câștigători au fost premiați de către invitați de onoare din lumea sportului: Camelia PotecPreședinte al Federației Române de Natație și Pentatlon Modern și campioană olimpică la 200 m liber Atena 2004 , Silviu Anastase – antrenor federal înot, campionul Dragoș Coman – ce a obținut locul III la Campionatul Mondial din Barcelona 2003 și bronz la Campionatul Mondial din Indianapolis 2004, Vicecampioana Mondială Larisa Lăcustă și Vicecampiona la handbal și golghetera Jocurilor Olimpice din 2008 la handal – Ramona Farcău. Le mulțumim tuturor pentru că ne-au făcut onoarea de fi alături de noi și de a-i inspira pe viitori campioni ai României.

“Per aspera ad astram” (n.r. “Prin speranță ajungi la stele”) – a declarat Cornel Nicolescu, Președintele Aqua Sport.

Finalul competiției a fost marcat de premierea celor mai 10 valoroși sportivi și a celor mai valoroase 3 cluburi în clasamentul general: pe locul III s-a clasat Renovatio Sport Club, pe locul II Bucharest Sport Club, în timp ce trofeul pentru locul I a mers acasă la Aqua Sport.

Pe plan sportiv, competiția a adus la start numeroși sportivi de înaltă valoare, multipli campioni naționali fiind prezenți. Cel mai titrat sportiv la această competiție a fost Cozma Ștefan de la Știința Bacău, care a doborat până în acest moment peste 10 recorduri naționale. De asemenea, Avakian Karen de la Aqua Sport, o viitoare stea a natației românești, a reușit să obțină, cu 1:09:10, un timp sub recordul național vechi de 44 ani, la proba de 100 m Liber Masculin 9 ani.

“A fost o competiție unică în România. Inspirați fiind de la cele mai importante competiții ale lumii, ne-am dorit să le oferim și copiilor emoțiile pe care le simt marii campioni atunci cand intră la probe. Pentru 2 zile i-am facut să se simtă minunat pe toți finaliștii și să se simtă recompensați pentru toate performanțele lor sportive. Ne simțim foarte bucuroși că am reușit să scriem istorie in natația din România. Ne dorim ca acesta să fie doar începutul și, an de an, să ducem memoria lui Andrei mai departe. Le mulțumesc mult colegilor, voluntarilor, tuturor sponsorilor, echipei tehnice coordonate de Gabi Georgescu și colegilor de la BSC pentru că a fost un efort de echipă și dacă nu am fi lucrat toți în aceeași direcție cu siguranță nu am fi reușit!– a declarat Mircea Purcaru, Director Sportiv Aqua Sport și unul dintre organizatorii acestei competiții.

Mulțumim încă o dată sponsorilor, partenerilor și voluntarilor, care ne împărtășesc valorile și care s-au alăturat, într-un mod atât de generos, demersului nostru :   S.G. General M.P.M.  Impex S.R.L., SECOM, Spălătoria Germană, Regency Company, DB Schenker, USWIM, Aladea, GoPrint, Carrefour Park Lake, Aqua Carpatica, Bucharest Sport Club, RFH Sports&Management, Radio Sport Total FM.