Copiii nu racesc daca practica inotul iarna – Dr Laura Ioana Purcaru

Continuam seria interviurilor cu Dr. Laura Ioana Purcaru – Medic rezident pediatru – Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii M.S. Curie si aflam ca cei mici nu racesc din cauza practicarii inotului pe perioada iernii, ci, dimpotriva, practicarea inotului iarna ii ajuta sa lupte mai eficient impotriva agentilor patogeni specifici sezonului rece. 

Dr. Laura Ioana Purcaru: Este impropriu sa spunem ca cei mici ar raci pe parcursul iernii din cauza faptului ca fac inot. De fapt, de ce-ar putea ei sa raceasca atunci cand sunt dusi la inot: ar putea sa raceasca pentru ca nu ii stergem bine atunci cand ii scoatem din bazin, nu-i uscam suficient de bine pe par, nu-i imbracam corespunzator sau pentru ca nu exista un mediu de aclimatizare intre temperatura crescuta din bazin si temperatura mica din mediul exterior.

Dr. Laura Ioana Purcaru: De asemenea, este stiut faptul ca, pe parcursul iernii, exista o frecventa mult mai mare a afectiunilor respiratorii, dar acest lucru se intampla din cauza faptului ca acei germeni sunt mult mai frecventi iarna. Si atunci, normal, facem faringite, bronsite, pneumonii, traheo-bronsite.

Dr. Laura Ioana Purcaru: Si-atunci daca noi nu putem sa controlam frecventa acestor germeni in anumite perioade ale anului, putem macar sa facem ceva sa ne ajutam sistemul nostru imunitar sa lupte mai eficient contra lor. Si atunci, de fapt, ducand copilul la bazin, il ajutam, prin faptul ca ii stimulam sistemul imunitar .

Dr. Laura Ioana Purcaru: Asa ca, daca venim la bazin si ne ajutam sistemul imunitar, ne stimulam activitatea sangelui sa fie mai intensa, sa ajunga mai usor in anumite zone, cum ar fi, de exemplu, la nivelul faringelui, astfel, dupa un antrenament, spre exemplu, vom avea o cantitate mai mare de celule implicate in raspunsul imun care vor fi la la nivelul faringelui, vom lupta mult mai usor. Si, astfel, daca venim in contact cu un agent patogen, un virus, o bacterie vom lupta mult mai usor. Asa ca, de fapt, daca mergem la bazin, o sa luptam mult mai eficient impotriva acestor afectiuni frecvente pe perioada rece.

O campanie de informare initiata si derulata de #AquaSport
#BeneficiileInotului #SanatatePrinSport