Beneficiile inotului pentru adulti si copii – Interviu cu Dr. Laura Ioana Purcaru


Am stat de vorba cu Dr. Laura Ioana Purcaru – Medic rezident pediatru – Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii M.S. Curie, care ne-a vorbit despre beneficiile inotului. 

– Spuneti-ne, va rog, care sunt beneficiile practicarii inotului in general, pentru adulti si copii.

Dr. Laura Ioana Purcaru: In primul rand as vrea sa va spun ca inotul este singurul sport care poate fi practicat de orice persoană si la orice varsta, incepand inca de la varsta de 3 luni si pana la adanci batraneti, inclusiv de femeile insarcinate
Daca ar fi sa impart beneficiile inotului, asa in mod didactic, as putea spune ca acestea se pot imparti in beneficii din punct de vedere fizic si beneficii din punct de vedere psihic:

Beneficiile fizice ale inotului sunt urmatoarele: acesta stimuleaza activitatea sistemului imunitar: spre exemplu, sunt studii recente care au demonstrat ca persoanele care practica acest sport in mod regulat prezinta o scadere a frecventei afectiunilor respiratorii si de asemenea si o scadere a cantitatii de medicamente care le sunt administrate. De asemenea, practicarea inotului in mod regulat are efecte benefice asupra sistemului cardiovascular: scade tensiunea arteriala, scade ritmul cardiac, creste rezistenta la efort si scade frecventa de aparitie a varicelor.
De asemenea, practicarea inotului are un efect benefic asupra sistemului osos, iar acest lucru nu prea il gasim la alte sporturi. Acest avantaj ne intereseaza foarte mult pentru doamnele in varsta, care, odata cu inaintarea in varsta au un risc crescut de osteoporoza. Aceasta este o boala frecventa la doamne, este o boala pe care doamnele nu o simt – abia in stadiu tardiv o simt, cand apar fracturi si atunci, practic, daca putem sa o prevenim este un lucru minunat.
De asemenea, practicarea inotului ne poate ajuta sa ne mentinem o greutate optima sau chiar sa scadem in greutate.
Inotul este sportul care prezinta raportul cel mai bun intre timpul de practicare a exercitiilor si numarul de calorii arse.

Efectele asupra psihicului nostru, ale practicarii inotului, ar putea fi: scaderea frecventei de aparitie a depresiei, a anxietatii, a tulburarilor de panica si, asa cum stim, acestea sunt niste afectiuni foarte foarte frecvente in ziua de astazi. Suntem oameni foarte activi, care lucram de dimineata pana seara, si, atunci, evident ca psihicul nostru este pus tot timpul pe planul doi. Practicand inotul reusim astfel sa ne relaxam, sa ne inducem o stare de calm si sa ne echilibram.
Nu trebuie, de asemenea, sa uitam si despre efectul de socializare pe care inotul il poate avea. Stim ca, din pacate, copiii nostri, in ziua de astazi, petrec foarte mult timp in fata televizorului, a tabletei, a calculatorului si atunci, practic, ei nu stiu sa socializeze, ei nu mai au prieteni, iar faptul ca noi ii ducem la bazin, acest lucru ii poate ajuta sa-si faca noi prieteni, noi relatii, interactioneaza in primul rand cu antrenorul si apoi cu restul copiilor din grup, iar acest lucru cred ca este un lucru de luat in seama.

– Dar in cazul copiilor in mod special, pe langa beneficiile deja mentionate, care este aportul inotului la dezvoltarea lor psihica si fizica?
Dr. Laura Ioana Purcaru: Cred ca cel mai important beneficiu este cel asupra sistemului imunitar si faptul ca, practicand acest sport in mod regulat, ii ajutam pe copiii nostri sa fie mai rezistenti la boli, la infectii, sa aiba raceli care sa treaca mai repede, dar, de asemenea, un lucru important este faptul ca inotul este singurul sport care stimuleaza dezvoltarea musculara a intregului organism, iar acest lucru se face fara a stimula intr-un mod suplimentar articulatiile: efortul fizic fiind facut in apa, forta gravitationala este minima asupra articulatiilor. Iar acest lucru este important la copii tocmai din cauza faptului ca articulatiile lor sunt in dezvoltare, nu sunt niste articulatii solide si atunci, practic, orice forta aplicam noi din exterior le poate dauna. In cazul inotului nu se intampla acest lucru.
De asemenea, inotul este o forma de aerobic si atunci le creste copiilor flexibilitatea, le creste coordonarea. De asemenea, s-a observat, studii au demonstrat ca acest sport poate induce o refacere rapida in urma traumatismelor sau chiar in urma unor interventii chirurgicale. Si, cred ca cel mai important lucru pe care trebuie sa-l mentionez este ca, acest sport ii poate ajuta pe copiii nostri sa-si corecteze anumite vicii de pozitie si, din nou, revin asupra faptului ca, asa cum stiti, copiii nostri petrec pe scaun mai mult timp decat noi: merg dimineata la scoala, apoi la afterschool si astfel ajung sa stea un numar foarte indelungat de ore pe scaun. Acest lucru duce la aparitia unor curburi anormale ale coloanei vertebrale, iar inotul este singurul sport care ne ajuta sa corectam si chiar sa prevenim aceste pozitii vicioase.

O campanie de informare initiata si derulata de Aqua Sport. #BeneficiileInotului  #SanatatePrinSport