Cum ne putem ajuta copiii sa parcurga drumul catre performanta

Sunt convins ca fiecare parinte isi doreste tot ceea ce este mai bun pentru copilul lui. Majoritatea parintilor care au copii ce fac sport de performanta isi doresc sa le ofere micilor lor campioni tot ce trebuie pentru a avea o sansa cat mai mare sa ajunga niste sportivi de top, la fel cum si-ar dori ca acestia sa ajunga la cel mai bun liceu, la cea mai buna facultate si sa fie cat mai fericiti cu putinta.

Cuvantul magic insa aici este „a oferi”. Nu „a forta”.

Din experienta noastra de antrenori, daca la teorie toti parintii sunt pe aceeasi lungime de unda, de cele mai multe ori, la partea practica lucrurile nu stau tocmai asa. De aceea, o sa va prezint 5 idei care pot duce mai usor la indeplinirea visului de a fi cel mai bun.

  1. Antrenament. Datorita dr. Anders Ericsson, stim ca este nevoie de 10.000 ore de antrenament dedicat, condus de un antrenor priceput, pentru a putea spune ca esti expert intr-un anumit domeniu. Nu doar in sport e valabila aceasta regula, ci si in muzica, pictura, etc. Asadar, primul lucru pe care un parinte ar trebui sa il faca pentru a-i oferi copilului oportunitatea de a ajunge campion este de a se interesa din timp ce antrenori sunt disponibili, cum se comporta acestia cu copiii, cum gandesc acestia, ce valori au etc. De asemenea, ca parinte este bine sa intrati in dialog cu antrenorul pentru a putea afla mai multe lucruri de la el si, in special, pentru a afla cum va puteti ajuta copilul spre directia performanta sportiva. Dupa aceea, este insa necesar sa aveti incredere in decizia  dumneavoastra vis-a-vis de antrenorul pe care l-ati ales si sa faceti un pas in spate din calea relatiei copil-antrenor. Puteti, desigur, supraveghea daca lucrurile merg bine sau nu, dar pastrati-va rolul de parinte si lasati antrenorului rolul de a antrena, fara a interfera in ceea ce face copilul in bazin, in sala, etc.
  2. Perseverenta. Copilul dumneavoastra, la fel ca oricare alt copil, va avea multe greutati de depasit pe masura ce se dezvolta. Este indicat ca sportivii sa fie invatati sa fie perseverenti iar parintii nu ar trebui sa faca tot posibilul pentru a indeparta obstacolele din calea lor. Fiecare copil trece la un moment dat prin perioade grele. Mai ales in inot, la fiecare concurs exista doar un castigator si cateva zeci, chiar sute de copii care nu urca pe podium. Copilul trebuie sa invete ca, de fiecare data cand trece printr-o perioada grea si simte ca este pus la podea precum un luptator in ring, exista o solutie sa se ridice SINGUR de jos. Desigur, ghidat si sustinut din exterior de parinti si antrenor, insa este recomandat sa invete ca, in esenta,  puterea este in interiorul sau. De-a lungul celor 10 ani de experienta ca antrenor am observat doua tipologii de parinti care, din dorinta de a isi proteja copiii, le ingreuneaza, de fapt, acestora drumul catre puterea interioara: 
    • Parintii care se grabesc sa indeparteze orice obstacol din calea copilului imediat cum apare si care nu ii lasa pe copii sa aiba satisfactia propriei reusite.
    • Parintii „elicopter” care planeaza deasupra copilului lor in fiecare moment pentru a fi siguri ca acestia fac ceea ce trebuie si invata ceea ce trebuie mereu. Daca va aflati in aceasta situatie, stim ca este greu, dar cel mai important este sa incercati sa va relaxati: sa cititi un ziar sau o carte cand sunteti la antrenament. Cand copilul a terminat ce avea de facut, el asteapta din partea parintelui doar sa fie iubit. Atat. Nu incercati sa ii fortati sa va spuna ce au facut pas cu pas la antrenament daca acest lucru nu vine de la copil.
  3. Responsabilitate. Este recomandat sa le explicati copiilor ca daca vor sa faca ceva, depinde doar de ei. Daca vor sa ajunga campioni olimpici, doar munca lor ii va duce acolo. Munca, nu talentul. Milioane de oameni au talent pentru a ajunge campioni olimpici, insa foarte putini o fac, adesea pentru ca adultii din jurul lor nu le insufla inca de mici ca munca este singurul mod prin care iti poti atinge obiectivele. Daca prin reusita intelegem doar bani, poti ajunge un om reusit in viata si fara munca. Insa daca vrei sa fii un om exceptional intr-un anumit domeniu, fie ca vorbim de sport, arta, pictura, desen, inginerie, medicina, etc., trebuie sa muncesti enorm pentru a-ti valorifica talentul.
  4. Invatati-i sa se automotiveze. Antrenorul lui Michael Phelps, Bob Bowman, spunea despre acesta ca este o „masina motivationala”. Daca i se intampla ceva bun la antrenament, se trezea in dimineata urmatoare si isi spunea: mai vreau sa se mai repete asta. Daca nu ii reusea ce trebuie la antrenament, cand se antrena a 2-a zi isi zicea: nu se va mai repeta ziua de ieri niciodata. Nu se culca pe o ureche atunci cand totul era bine si nu isi plangea de mila atunci cand lucrurile nu erau bune.
  5. Invatati-i sa descopere placerea drumului, nu a destinatiei. Sarcinile obisnuite, de zi cu zi, sunt esentiale pentru progresul nostru ca indivizi. Viata nu este inotdeauna distractiva. De cele mai multe ori, viata de sportiv inseamna munca, munca si iar munca. Este foarte important sa invatati ca parinte si apoi sa va invatati si copilul sa se bucure de sarcinile de zi cu zi care il fac mai bun si care il indreapta spre telul lui.

Autor: Antrenor drd. Mircea Purcaru, dupa o idee preluata de la American Swimming Coaches Association