Recuperarea medicala poate fi de mai multe tipuri: gimnastica medicala pe uscat (kinetoterapie) sau in apa (hidrokinetoterapie) pentru tratarea diverselor afectiuni ale sistemului muscular, articular sau osos sau poate mixa tehnicile de recuperare cu elemente din psihologie intr-o abordare holistica (terapie ocupationala) in cazul persoanelor cu nevoi speciale.
Kinetoterapia si hidrokinetoterapia reprezinta bazele recuperarii medicale, fiind unele din principalele forme de refacere a functiilor diminuate in urma unor afectiuni sau traumatisme.
Kinetoterapia si hidrokinetoterapia reprezinta miscare, recuperare si eficienta a tot ce inseamna aparat locomotor. Gimnastica kinetica pentru deficientele coloanei vertebrale, indiferent de virsta, plus masajul medical de relaxare fac obiectivul ideal atit pentru persoanele cu deficiente cat si pentru sportivii de performanta.
In ceea ce priveste hidrokinetoterapia, apa poate sustine 90% din greutatea corpului, facand din inot o forma de exercitiu fizic perfecta pentru oamenii ce sufera de dureri cronice sau dizabilitati. Recuperarea medicala acvatica, odata cu caracterul benefic evident, face parte si din programele de mentinere a sanatatii. Efortul muscular necesar pentru executarea miscarilor este mult mai redus, iar bolnavii pot sa execute miscari mai ample si mai complexe.
Obiectivele generale ale kinetoterapiei si hidrokinetoterapiei pot fi: refacerea capacitatii generale de miscare; formarea atitudinilor corecte ale corpului; corectarea deficientelor secundare, de tip compensator; scurtarea muschilor alungiti si alungirea celor scurtati; revenirea la normal a functiei segmentului afectat de deficienta; recuperarea progresiva a deformarilor de postura, precum cifoza, lordoza, cifoscolioza dorsala, etc, stimularea psihica prin gimnastica respiratorie si exercitii corective acvatice simple, care favorizeaza in general desfasurarea procesului de reabilitare.
Terapia ocupationala are la baza o abordare integrativa, holistica si se foloseste, pe langa programul de exercitii fizice pe uscat sau in apa, de tehnici psihologice. Terapia ocupationala urmareste ca principal scop imbunatatirea calitatii vietii persoanelor cu dizabilitati si nevoi speciale, aceasta metoda de recuperare ajutand la obtinerea unui grad cat mai mare de autonomie si de refacere sau imbunatatire a abilitatilor fizice, cognitive si emotionale, cu efecte inclusiv in imbunatatirea comunicarii si integrarii sociale.
Terapia ocupationala poate fi utila in ameliorarea durerilor cronice fizice, dar are si un rol important in reducerea suferintelor psihice generate de stresul si anxietatea asociate cu dizabilitatile. Este, de asemenea, utila in depasirea fobiilor si in integrarea sau reintegrarea in grupuri sociale. Sub indrumarea terapeutului ocupational, care ofera un sprijin psiho-social adecvat, cursantul va invata sa exploreze modalitati noi si potrivite pentru el de a face fata schimbarilor si de a-si depasi limitarile.
Terapia ocupationala este recomandata atat adultilor, cat si copiilor, inclusiv bebelusi cu diverse malformatii congenitale.
Sedintele de terapie ocupationala pornesc de la testarea functiilor motrice si a capacitatii cognitive, alaturi de stabilirea unei legaturi intre terapeut si cursant, pentru a-l putea ajuta sa isi accepte propriile nevoi si limite si a-l ajuta sa faca fata printr-un program personalizat. De asemenea, acolo unde exista nevoi speciale sau tulburari cognitive ori de comportament, este important de stiut ca factorii socio-culturali pot influenta foarte mult recuperarea, astfel incat este nevoie de o comunicare foarte buna intre familie si terapeut.
In general, in functie de ce obiective se doresc a fi atinse, orice persoana poate beneficia de terapie ocupationala, insa, in special este recomandata pentru urmatoarele afectiuni: malformatii congenitale, tulburari de spectru autist, dilexie, paralizie cerebrala, Alzheimer, scleroza multipla, boli mintale, leziuni la nivelul creierului sau maduva spinarii, probleme ale articulatiilor, probleme de vedere, diabet, probleme de comportament sau integrare sociala, etc.
Programele de kinetoterapie si hidrokinetoterapie sunt concepute individual pentru fiecare membru, de catre colegii nostri specialisti, in conformitate cu diagnosticul medical dat de catre medicul specialist.