Succesul in sport – ingrediente “secrete”

Multi parinti se intreaba de ce unii copii reusesc sa fie campioni la toate probele in timp ce  alti sportivi sunt la mijlocul clasamentului indiferent de cat de mult se straduiesc. Jack Daniels, un cunoscut fiziolog sportiv de la universitatea din New York, o figura cunoscuta in lumea natatiei din Statele Unite ale Americii, ne spune care sunt, din punctul  de vedere al stiintei, cele 4 ingrediente „secrete” pentru performanta.

  1. Genetica. Diferentele genetice sunt usor de observat intre copii. Sunt sportivi de 12 ani care au o inaltime de 180 cm, altii care au o inaltime de 140 cm si concureaza impreuna. De asemenea, sunt o multime de diferente genetice in felul in care functioneaza corpul uman la interior, lucruri care nu se pot vedea cu ochiul liber. Multor parinti le este greu sa accepte ca sportivul lor poate fi diferit de alt sportiv din punct de vedere genetic si incearca sa compenseze acest lucru cu multa munca, crezand ca si copilul lor poate fi un campion, doar ca nu munceste suficient.
  2. Motivatia intrinseca. Daca avem un sportiv de 220 centimetri inaltime si vrem sa devina cel mai mare baschetbalist al lumii, insa el vrea sa devina cel mai bun pictor al lumii, ei bine, cu siguranta nu vom reusi sa il facem baschetbalist.
  3. Oportunitatea de a face sport intr-un mediu potrivit. Sunt o multime de inotatori talentati care s-au nascut in localitati in care nu exista un bazin de inot si nu vor ajunge niciodata campioni. Sunt o multime de sportivi care, din punct de vedere genetic, au cea mai buna „configuratie” pentru a ajunge campioni olimpici, dar din cauza lipsei fondurilor, din cauza lipsei bazelor de pregatire nu au cum sa ajunga pana acolo.
  4. Directia care i se imprima sportivului. Directie inseamna un antrenor bun si un program bun la nivel de club. Aici antrenorul si parintele au un rol crucial pentru a reusi sa ii modeleze drumul sportivului. Iar mai mult decat orice, antrenorul care lucreaza cu copii are un rol esential in atingerea catorva obiective in dezvoltarea sportivului:
  • Tehnica cat mai buna pentru a reusi sa puna bazele solide pentru ceea ce urmeaza la nivel de seniori. La toti sportivii de 11 ani si mai mici principalul obiectiv al antrenamentului ar trebui sa fie tehnica perfecta, iar antrenamentele trebuie sa se axeze pe asa ceva.
  • Valorile care il vor ajuta pe sportiv sa ajunga cat mai sus. De asemenea acestia trebuie invatati sa aiba incredere in ei si sa stie ca efortul depus la antrenamente este un lucru esential in obtinerea performantelor sportive.
  • Sa asigure o dezvoltare corecta din punct de vedere fiziologic, marind capacitatea inimii si a plamanilor pentru a face fata efortului, prin antrenamente preponderent cu distante lungi, la intensitati mai mici.
  • Dezvoltarea cunostintelor parintilor. Antrenorul de copii trebuie sa discute cu parintii in mod regulat pentru a le da acestora mai multe informatii despre ceea ce inseamna sportul de performanta. Inotul se practica pe termen lung iar parintii au nevoie de o viziune pe termen lung pentru a-si putea ajuta cat mai bine sportivii.

Autor: Antrenor drd. Mircea Purcaru