Profil de campion – Karen Avakian

Cand il vezi asa mic si energic, nu ai spune ca tocmai capacitatea de concentrare inainte de probe este unul dintre punctele lui forte. Atunci cand se afla in afara bazinului este un copil ca oricare altul: alearga, rade, glumeste, mai face cate o nazbatie. Cand insa intra in bazin si incepe proba de concurs, deja vezi cum copilul se transforma intr-un mare campion, isi arunca emotiile si cand se urca pe blockstart isi invinge adversarii inca inainte sa inceapa proba.

Astazi o sa vorbim cu Karen Avakian, sportivul care a inceput performanta la Aqua Sport si care, alaturi de antrenorul lui, Armand Grecu, a reusit sa cucereasca numeroase medalii la competitii nationale, dar si internationale. Are deja peste 100 de medalii acumulate, doar in acest an reusind sa cucereasca 28 medalii, dintre care 20 de aur, 4 de argint si 4 de bronz. Are in palmares si 2 recorduri muncipale, facute chiar in urma cu cateva zile si nu mai putin de 12 recorduri ale clubului Aqua Sport.

AQUA SPORT: Sa ne spui, te rog, la ce varsta ai descoperit inotul si cum te-ai apucat tu de el.

KAREN AVAKIAN: La varsta de 5 ani, cand m-am dus prima oara la inot simteam ca incet incet voi deveni campion si ca voi avea multe medalii si uite ca asa a fost.

AQUA SPORT: Si unde ai fost prima data la inot?

KAREN AVAKIAN: Prima data m-am apucat la alt club, nu mai tin exact minte, dar nu atat de bun ca Aqua Sport. Cand m-am mutat aici, prima mea antrenoare a fost Alina (Cartu), dupa care am inceput sa fac cu Armand care inca ma antreneaza si care mi se pare un antrenor foarte foarte bun.

AQUA SPORT: Ce iti place tie la inot?

KAREN AVAKIAN: Imi place sa ma balacesc.

AQUA SPORT: Am observat ca ai venit cu un sac mare de medalii…ai reusit sa le numeri sa vezi cate ai?

KAREN AVAKIAN: Le-am numarat, dar am mai primit medalii si acum nu mai stiu cate sunt. Sa zicem, dupa cate am vazut, nu vreau nici sa exagerez, cam 100, asa.

AQUA SPORT: Cand ai reusit sa iesi prima data pe podium?

KAREN AVAKIAN: Aici la un concurs la Aqua Sport, la Olimpia sau la Dante…nu mai tin exact minte. La craul cred ca am reusit.

AQUA SPORT: Care crezi ca este secretul tau la inot?

KAREN AVAKIAN: Secretul meu este ca ma antrenez, ca ma tin de inot si ca zilnic fac 2 ore de antrenament si ca merg la antrenament fericit.

AQUA SPORT: Cand te urci pe blockstart la proba, am observat ca esti foarte concentrat. La ce te gandesti inainte sa sari in apa?

KAREN AVAKIAN: Sa ma concentrez la ce imi zice Armand si la ce trebuie sa fac.

AQUA SPORT: Imi poti spune cateva vorbe despre antrenorul tau?

KAREN AVAKIAN: Este un antrenor foarte bun si cu ajutorul lui am luat toate medaliile mele si toate cupele.

AQUA SPORT: La scoala cum te descurci?

KAREN AVAKIAN: Sunt bun si la scoala, sunt in clasa a 2-a si invat foarte bine.

AQUA SPORT: Si cum reusesti sa le imbini pe cele 2? Sunt copii care se lasa de inot fiindca e prea greu la scoala.

KAREN AVAKIAN: E foarte foarte usor. Eu iubesc inotul la fel ca si scoala.

AQUA SPORT: Care este idolul tau la inot?

KAREN AVAKIAN: Pot sa zic mai multi? Robert Glinta si Michael Phelps, pentru ca vreau si eu sa ajung la performantele lor. Iar dintre copiii pe care ii cunosc eu, ii admir pe Adi (Adrian Andronic) pentru ca inoata bine si imi place cum inoata.

AQUA SPORT: Cum decurge o zi din viata ta?

KAREN AVAKIAN: Merg la scoala, termin la 14:30, merg acasa si cand stiu ca nu am antrenament greu, fiind aproape de concurs stau si ma uit la televizor.

AQUA SPORT: De joaca mai ai timp? Cum iti petreci weekendurile?

KAREN AVAKIAN: Da, mai am timp de joaca dupa antrenament. In weekenduri mai vin musafiri pe la noi, mai mergem la Mall.

AQUA SPORT: Cu fratele tau cum te impaci?

KAREN AVAKIAN: Sincer sa fiu, nu prea bine… ne mai certam. Chiar azi ne-am suparat fiindca bunicul meu ne-a luat 2 sanii una rosie si una verde si amandoi o vroiam pe cea verde.

AQUA SPORT: Care este mancarea ta preferata?

KAREN AVAKIAN: (se gandeste cateva secunde) Ghiveciul de legume si pizza si ce sa mai zic…cam atat.

AQUA SPORT: Ai un mesaj pentru copiii care vor sa ajunga si ei campioni?

KAREN AVAKIAN: Da. Sa se tina de inot si sa nu renunte. Si daca sunt emotionati sa le treaca emotiile fiindca emotiile nu te ajuta. Si eu am emotii la concurs dar reusesc sa le tin sub control.

AQUA SPORT: Daca ar fi sa te caracterizezi prin 3 cuvinte cum te-ai descrie?

KAREN AVAKIAN: Ce imi place mie la mine? (rade) Sunt un bun inotator, fac bine la scoala si sunt un copil vesel.